Gegijzeld door IS

Stille hints en een bijzonder boek

Op een zonnige decembermiddag, vlak voor Sinterklaas, keek ik wat rond in een boekenwinkel. Ik zag een mooi boek, en ik stuurde er een foto van naar m’n moeder. Nu ben ik niet zo heel goed in stille hints geven, dus het was vrij duidelijk dat ik graag dat boek wilde hebben! Een week later zaten we met de hele familie te gourmetten, toen er zowaar op de deur werd geklopt. Een zak vol cadeautjes, en ja hoor, mijn boek zat er tussen. Dank u Sinterklaasje!

Het boek dat ik kreeg heet ‘Gegijzeld door IS’, een heel spannend en meeslepend verhaal. Puk Damsgård is auteur, journalist en Midden-Oostencorrespondent. Ze was zelf net terug uit Syrië toen ze een telefoontje kreeg; Daniël Rye, een fotograaf, is ontvoerd door IS. Ze kreeg de vraag of ze contacten had met de shariarechtbank, waarvoor Daniël gedaagd zou worden. Dat had ze niet, maar de ontvoering van een mede fotograaf en journalist liet haar niet los. Puk moest íets doen. Ze overwoog om zich volledig in het zwart te hullen, en een leven in het ISIS-bolwerk Raqqa op te bouwen zodat ze als journalist haar verhaal kon doen. Helaas was dat niet mogelijk, en daarom koos ze voor deze optie. Ze schreef het verhaal van Daniël Rye op. “Dit is het overlevingsverhaal van een van de meest besproken gijzeldrama’s uit de recente geschiedenis. Vierentwintig gijzelaars -vijf vrouwen en negentien mannen- afkomstig uit dertien verschillende landen, kwamen allemaal terecht in dezelfde gevangenis in Raqqa, in Noord-Syrië” Een van hen was Daniël. Hij was de laatste gijzelaar die levend de gevangenis verliet. En hij vertelt zijn verhaal.

“Als Daniël na een ontsnappingspoging opnieuw wordt opgepakt, kan je bijna met hem meehuilen.”

Uren durende spanning

Het liefst zou ik je nu alle ins en outs van het boek gaan vertellen, maar dat ga ik niet doen. Dat zou namelijk heel erg zonde zijn omdat het op zo’n mooie, spannende manier is geschreven. Natuurlijk is er veel vanuit Daniël geschreven. Alle mishandelingen, angsten, en pijnlijke momenten worden benoemd. Puk neemt je mee in zijn verhaal, en als Daniël na een ontsnappingspoging opnieuw wordt opgepakt kan je bijna met hem meehuilen. Maar niet alleen Daniël komt aan bod, ook voor de familie is er plaats in het boek. Zelfs na het lezen van dit boek is het amper voor te stellen hoe de familie van Daniël zich heeft gevoeld.

Langer dan een jaar zat Daniël gevangen, en de familie kreeg maar heel af en toe een mailtje waarin een enorm hoog geld bedrag werd geeist. Het is heel bizar om te lezen dat er door IS ook druk werd uitgeoefend op de ouders van Daniël. Ze mochten met niemand over de ontvoering praten, omdat de media niet op de hoogte mocht worden gebracht. Dat zou namelijk het einde van Daniëls leven kunnen betekenen. De spanning die voelbaar was door het hele boek, wordt heel mooi verwoord in het dagboek van Daniëls moeder, waar af en toe stukjes van zijn te lezen. Maar niet alleen de familie probeerde contact te krijgen met Daniël, ook zijn er stukken waarin Arthur onderzoek doet. Arthur heet in het echt niet zo, hij leidt een stil bestaan, zodat hij de gijzelaars van IS weer veilig thuis kan brengen. Je leest over de mooie overwinningen, maar ook over de afschuwelijke momenten. Wanneer Arthur bijvoorbeeld een mailtje krijgt met dreigementen en een filmpje van een onthoofding.

De wereld van IS

Mocht je dit nou een heel mooi boek lijken, maar heb je helemaal geen verstand van het Midden-Oosten en IS? Geen probleem, want op een hele begrijpelijke manier legt Puk uit wat er aan de hand is. Je leest een stuk van Daniëls verhaal, en dan wordt het plaatje iets breder getrokken. Tot je weer helemaal bijgepraat bent, en dan lees je weer over Daniël. Dat hij bijvoorbeeld dag in dag uit in een angstaanjagende gevangenis zat. Dat hij op elk moment van de dag in elkaar geslagen kon worden, maar ook hoe zijn lichaam op een gegeven moment het lijden bijna niet meer aankon. Alles wordt besproken, het is een unieke blik in de wereld van IS.

Het is een lange tijd geleden dat ik zo’n bizar, waargebeurd verhaal las. De stuipen worden je op het lijf gejaagd als je leest wat er allemaal gebeurt, maar niets is mooier dan het eind. Waarin Daniël na 13 maanden zijn familie opnieuw in de armen kan sluiten.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s