“Niemand is toch de baas?”

Eyeopener

Soms kijk ik weleens documentaires of programma’s waardoor je ogen worden geopend. Dat was ook bij de docu ‘Wit is ook een kleur’ het geval. Het gaat over racisme, zoals je misschien kunt afleiden uit de titel. En hoogst waarschijnlijk komt het woord ‘racisme’ zo langzamerhand wel je neus uit. Daarom was ik extra verbaasd over deze documentaire. De focus wordt namelijk niet zo zeer gelegd op racisme, en hoe slecht ‘wij blanke mensen’ wel niet zijn. Nee, de focus wordt gelegd op onze blanke huid in tegenstelling tot iemand met een donkere huid.

“Racisme is een beetje ongemakkelijk”

Wit of blank?

Sunny Bergman legt haar vinger op voor de Nederlanders een beetje ongemakkelijk onderwerp. Dat ongemakkelijke gevoel begint al met de vraag: ‘Hoe voelt het om wit te zijn?’ Veel mensen reageren enigszins verward met de tegenvraag: ‘U bedoelt blank!?’, waarop Bergman steevast antwoordt met: ‘Ja, wit.’ Sunny doelt daarmee op het koloniale verleden van het woord ‘blank’. Voor veel Nederlanders is het gewoon een omschrijving van hun huidskleur. Maar als we terug kijken naar het verleden betekent blank ‘geen kleur’. Als blank dus geen kleur is, zijn we dan zwart en wit?  Want het woord dat tegenover blank staat, is neger. En het woord neger heeft een veel negatievere lading dan het woord blank. Daarom is er niks neutraals aan het woord blank, vindt Bergman.

De baas over jezelf

Met die ene simpele vraag legt Sunny de ongemakkelijkheid over racisme in de Nederlandse cultuur bloot. Ze geeft talloze voorbeelden. Door kinderen bijvoorbeeld aan een tafel te zetten waarop een witte en een zwarte pop staan. ‘Wie is de baas?’, wordt dan gevraagd. Waarop alle kindertjes de witte pop aanwijzen. Op één meisje na, zij zegt: ‘Niemand is toch baas? Je bent de baas over jezelf.’ Bergman vraagt daarna aan alle ouders waarom hun kind zei wat die zei. De conclusie is dat geen van allen ooit met hun kind gepraat heeft over racisme, en dat wit ook een kleur is. Behalve de moeder van dat ene meisje, die had er héél toevallig wel over gepraat.

maxresdefault

Een racisme-vrije generatie

Bergman laat hiermee zien dat ‘wij Nederlanders’ racisme onderschatten. We ontkennen het niet, maar we hebben er eigenlijk ook niet zo veel mee te maken. Maar wat nou als jij als volwassen persoon ineens je kind hoort zeggen dat de witte pop het liefste is, de baas is, het minste straf krijgt, en het beste kan leren. Kan je dan nog wel zeggen dat je niet zoveel met racisme te maken hebt? Ik denk dat het tijd wordt voor een generatie die wel over racisme en een witte huidskleur gaat praten. Niet om witte Nederlanders een naar gevoel te geven, maar wel om die vicieuze cirkel van het onbewuste te doorbreken.

Er is namelijk wel íets aan de hand, als al die kinderen denken dat een wit persoon beter is.

Lees hier wat Sunny Bergman zelf vertelde over haar documentaire.  En kijk hier de docu zelf. Laat me weten wat jij hier nou van vindt!

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s