Zal ik naar de Ossenmarkt, of niet? – Sfeerverslag

Om 9 uur ’s ochtends is het al mudjevol in de straten van Putten. De scholen zijn dicht en wie ook maar een uurtje vrij heeft kunnen maken loopt door het dorp heen; op weg naar de erwtensoep van slagerij Tomassen.

De Ossenmarkt is van oudsher een vrijmarkt waar ‘jongs en deer’n’ een dag lang feest vierden. Na een jaar lang hard werken op de boerderij kregen ze uitbetaald. Tevens konden ze zichzelf weer verhuren aan een andere baas. Nu enkele eeuwen later is het nog steeds een Puttense feestdag, alleen met een wat andere invulling.

IMG_2822.jpg

De basisschoolkinderen uit de bovenbouw mogen op een kleedje oude spulletjes verkopen. Dit gebeurt op het marktplein, waar het enorm druk is. De kinderen hebben onderling veel plezier, er is namelijk geen juf of meester te vinden. De kleedjesmarkt is immers helemaal hun ding. De route loopt twee kanten uit: richting de ossen, kinderboerderijdieren en tractoren of richting de markt met kraampjes.

Bij de dieren zijn veel kleinere kinderen te vinden. Maar de oudere Puttenearen in klederdracht laten zich niet gek maken en staan zingend achter hun kraampje naast de dieren. Voor een klein prijsje mag er een rondje op een pony worden gereden, ook kunnen geiten en schaapjes worden geaaid. Daar wordt ook het project van Jong Putten gepromoot: een groente- en fruitbakje, die wordt weggeven na het oplossen van een puzzeltje. Kelvin van den Broek werkt bij Jong Putten: “Wij willen graag kinderen gezonder leren eten, een healthy lifestyle aanleren. Daarom besteden we er zelfs op de ossenmarkt aandacht aan.”

IMG_2827.jpg

Via de Poststraat haalt het merendeel van Putten hun avondeten binnen: erwtensoep van slagerij Thomassen. Als echte Puttenear een haast niet te missen kost. Als de soep is gekocht, lopen de meeste mensen door naar de braderie. Het eerste wat dan te zien is, is de kaasmarkt. Alle soorten kaas zijn te koop en niets is te gek. Voor liefhebbers een must om een kijkje te nemen op de ossenmarkt. Wat verder opvalt is een kraam van ‘Hart voor Israël’, dit jaar bestaan ze 25 jaar en dat wordt gevierd. Vrijwilligers delen flyers uit en vragen om lid te worden. Ook worden er spellen gespeeld en staat er een springkussen. De eerste nieuwe honderd leden krijgen een bloemetje cadeau. Het is erg druk en de oprichter van de stichting staat er rustig bij. “Hij houdt niet zo van alle aandacht”, zegt een vrijwilliger. Desondanks wilt hij wel op de foto bij de kraam. Een stille genieter.

IMG_2844.jpg

In de Dorpstraat en in de Kerkstraat zijn verschillende kramen met kleding, houten tuin accessoires en lekkers zoals hamburgers en oliebollen. De terrassen zijn vol, maar de meeste gasten zitten toch wel binnen door het koude weer. Emma Brieffies en Martin Roelofs zijn eigenaren van de lunchroom EMjoy: “Het was een super dag. We hebben samen met het personeel heel hard gewerkt. De hele dag is het enorm druk geweest, dat is wel even aanpoten. Maar het ging super en de sfeer zat er goed in”, zeggen ze aan het einde van de dag.

IMG_2839.jpg

Joke Bleijenberg was ook aan het werk op de Ossenmarkt: “Jaarlijks komt er weer super veel energie naar boven als het ossenmarkt is: je moet door! Maar dat vind ik juist heel leuk, vooral omdat de gasten ook zo vrolijk zijn. Ik houd van de Ossenmarkt!”

Advertenties

3 thoughts on “Zal ik naar de Ossenmarkt, of niet? – Sfeerverslag

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s